Baury.cz

Online magazín

Vše o aminokyselinách

= jsou základem stavební jednotky proteinů a peptidů. Mají důležité fyziologické funkce. Podílejí se na vzniku různě dlouhých vazeb, ale také se samy přímo podílejí na metabolických pochodech.

aminokyseliny.png

Člověk je přijímá nejčastěji formou bílkovin. Ty se štěpí na malé molekuly, což je proces, probíhající v tenkém střevě i žaludku. Typ proteinu tuto dobu štěpení ovlivňuje a jakmile se dostanou AK do krve, zachycují je pak především játra.

Dále se přesouvají do svalů a protože je tělo samo nezvládá uchovávat do zásoby (jako například sacharidy nebo tuky), musíme je doplňovat sami – jinak dochází k úbytku vlastních bílkovin.

V lidském organismu jich je přirozeně asi 20. Dělit je lze na esenciální a neesenciální nebo podle toho, zda se nacházejí v proteinech, či nikoli.

Esenciální = lidské tělo si je nedokáže vytvořit samo. Musíme je dodávat skrz potravu.

Neesenciální = lidské tělo si je dokáže alespoň částečně vytvářet samo.

vidlička na tablety.jpg

Pro tělo jsou důležité, protože:

jsou to jednotky pro stavbu bílkovin a peptidů

podílejí se jako stavební jednotky u vlasů, svalů, kostí a pokožky

ovlivňují duševní pohodu a přispívají ke zlepšení nálady, či dokonce zabraňují bolestem

hrají velkou roli v tom, zda máme hlad nebo nemáme, či jestli jsme unavení nebo odpočatí

zlepšují srdeční činnost a lepší viskozitu krve

Potraviny, obsahující pro tělo důležité aminokyseliny jsou hlavně obilniny, mouka, rýže, chleba, luštěniny, olejniny, ovoce, zelenina a maso. Ale! AK jako takové ve stravě prakticky nenajdeme. Jsou pouze součástí bílkovin, proto je dobré sehnat si doplňky stravy. Většinou se jedná přímo o různé směsi, ale jsou k dostání samozřejmě také jednotlivě.

Nepostradatelnými AK jsou třeba lysin (pšenice, rýže), tryptofan (kukuřice), cystein (luštěniny, kravské mléko, syrovátka), fenylalanin (hovězí maso), methionin (luštěniny, kravské mléko).

Obecně platí, že jsou aminokyseliny vhodnější brát v tabletkách, jelikož už uvnitř těla nezačínají synstézu, která je pro organismus velmi náročná. Stejně tak je důležité dbát na jejich dostatek , ale zároveň to s nimi nepřehánět. Společně s nimi totiž přijímáme také tuky a cholesterol, což může být až nebezpečné.

3.0
03